Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

17 χρόνια μετά την Άκρη της πόλης



Του Γ.Τσιτιρίδη

Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες των 90ς και σίγουρα μια από τις σημαντικότερες του Ελληνικού κινηματογράφου είναι η ταινία «Από τη άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη ο οποίος ως νεοφερμένος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης που ζούσε στο Λονδίνο καταφέρνει μ αυτήν και όλες τις επόμενες ταινίες του να αποτυπώσει και να περιγράψει την σύγχρονη  ελληνική πραγματικότητα ανοίγοντας τον δρόμο γι αυτό που σήμερα ονομάζουμε «νέος ελληνικός κινηματογράφος» . Στην «Άκρη της πόλης» ο Γιάνναρης  μας συστήνει έναν ερασιτέχνη τότε  ηθοποιό τον  Στάθη Παπαδόπουλο ο οποίος έμελε να  παίξει σε όλες τις επόμενες ταινίες του. Πριν από μερικούς μήνες  έβλεπα  μια από αυτές τις ταινίες και  αναρωτήθηκα που να βρίσκεται και τι να κάνει αυτός ο αγαπημένος μου ηθοποιός των 90ς. Δοκίμασα να πατήσω το όνομα του στο facebook και τον βρήκα. Ο Στάθης ζει πλέον μόνιμα στο Βερολίνο  είναι  παντρεμένος και έχει έναν γιό. Είναι  ένα παιδί με πάρα πολύ χιούμορ που του αρέσει να περνάει καλά και να απολαμβάνει την ζωή.  Ακόμα και τα  μικρά βίντεο που κάνει για το fb  δείχνουν ότι είναι γεννημένος ηθοποιός και αιώνιος έφηβος. Χωρίς δεύτερη σκέψη του ζήτησα να μου μιλήσει και να κάνουμε μια συνέντευξη  Τον αφήνω να κάνει την εισαγωγή

Πασάκα μου...



του Γιώργου Τσιτιρίδη

Από πλανόδιος κουλουρτζής γωνία Συγγρού με Εγνατία και μετά από 5 περιπετειώδεις και δύσκολους μήνες ο αγαπημένος σε όλους Ανέστης επιστρέφει αυτή την φορά στην καρδιά της Βαλαωρίτου με το δικό του μαγαζί, οργανωμένο με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Στο παλαιότερο καφενείο της πόλης



Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης

Αν πάρεις την λεωφορειακή γραμμή 26, μετά την Πλατεία Δημοκρατίας η αναγγελία της επόμενης στάσης που θα ακούσεις λέγεται Καφαντάρι, ονομασία που έχει και η ευρύτερη περιοχή. Το όνομα της το πήρε από τον Καφαντάρη που είχε το ομώνυμο καφενείο επί της Αγ. Δημητρίου με Αρκαδιουπόλεως, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα και είναι το παλαιότερο καφενείο της πόλης.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Οι ζωές των άλλων: Η Σοφία-Αφροδίτη που την έλεγαν Μίχο



του Γιώργου Τσιτιρίδη

Από το Τόκιο στην Αμερική και από κει στη Σέρρες. Η Miho Hirano αφού περιπλανήθηκε ανά τον κόσμο ερωτεύτηκε και ακολούθησε τον Απόστολο στην Ελλάδα. Βαφτίστηκε Σοφία –Αφροδίτη και της αρέσει πολύ η Ελλάδα. Γνωριστήκαμε σε ένα κοινό μας ταξίδι στο λεωφορείο προς Βουκουρέστι.

Ποιος θυμάται τον Πράσινο Μύλο;



του Γιώργου Τσιτιρίδη

Ένα από τα πιο γνωστά και πολυτραγουδισμένα άσματα του ρεμπέτικου μιλάει για μια ταβέρνα της Θεσσαλονίκης άγνωστη για τους περισσότερους η οποία κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.