Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Μέσα στο μοναδικό μπαρ τραβεστί της Θεσσαλονίκης Πηγή: www.lifo.gr



Του Γ.Τσιτιρίδη
Φωτογραφίες Γ.Στριφτάρης

Από το στέκι της Στάσας στο Σεχραζάτ και από  το Banal  στο Paradise. Αν   κανένα από τα μαγαζιά αυτά δεν λέει κάτι σε κάποιον νεότερο κάποτε ήταν σημεία αναφοράς της διασκέδασης στην Θεσσαλονίκη με την φήμη τους να φτάνει σε όλη την Ελλάδα. Έχουν άλλωστε μείνει στην ιστορία μιας και διασώθηκαν μέσα από ποιήματα, λογοτεχνικά έργα και θεατρικές παραστάσεις που αναφέρονται σ αυτά.  Το ts.14 φιλοδοξεί να αναστήσει τις παλιές δόξες εκείνης της εποχής και να στραφεί σε  ένα τρόπο διασκέδασης άλλων δεκαετιών.
Περνώντας την Πλατεία Βαρδαρίου στο πρώτο στενό αριστερά στην Οδυσσέως 5 στα τελευταία χαμηλά μαγαζιά, χαρακτηριστικά κάποτε της περιοχής συναντά κανείς το ts το μοναδικό τραβεστί  και boys bar της Θεσσαλονίκης. Το γλέντι απερίγραπτο σκηνές από ταινία του Αλμοδοβάρ, χορός πάνω στα τραπέζια και έξω στο δρόμο, καμάκια, καψούρια , σαμπάνιες  στράς και τις Παρασκευές κάθε είδους show. Εκεί κάποτε ένα αγόρι μου είπε «Θα τα ξαναπούμε αν έρχεσαι  στο Βαρδάρη, γιατί εδώ δεν χάνετε  κανείς.»
Η Κρίστι πήρε το ρίσκο για το δύσκολο αυτό εγχείρημα είναι εκεί κάθε βράδυ μετά της 23:00 και μέχρι να κλείσουν τα φώτα. Μας  μιλάει για το προσωπικό της όραμα και την νύχτα σε έναν από τους τελευταίους cult σταθμούς διασκέδασης στο Βαρδάρη. 

Οι ζωές των άλλων: 50 χρόνια αναστενάρης




Του Γ. Τσιτιρίδη
Εικόνες: Δημήτρης Λουζικιώτης(*)

Ένα από τα γνωστότερα έθιμα του Ν.Σερρών, που έγινε αντικείμενο έρευνας και μελέτης, τόσο των ελλήνων, όσο και των ξένων ερευνητών.Τα αναστενάρια, μεταφυτευμένα από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα, τελούνται σε τέσσερις τόπους όπου είναι εγκατεστημένοι οι αναστενάρηδες. Τα μέρη αυτά είναι ο Λαγκαδάς, η Μελίκη Βερροίας, η Μαυρολεύκη Δράμας και η Αγία Ελένη Σερρών.Τα αναστενάρια τελούνται κάθε χρόνο, στις 21 Μαΐου, γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ η προετοιμασία ξεκινά λίγες μέρες νωρίτερα και είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλο τον κόσμο ειδικά λόγω της ακαΐας των συμμετεχόντων κατά την πυροβασία. Τα αναστενάρια δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι κάτι πολύ παραπάνω. Ο Γιώργος Μελίκης δημοσιογράφος ιστορικός, λαογράφος, αναστενάρης και ο ίδιος σχεδόν 50 χρόνια μιλάει για το αρχαίο αυτό τελετουργικό.

Ένας απλός υπάλληλος videoclub



του Γιώργου Τσιτιρίδη

Το πρώτο ποιητικό βιβλίο με το οποίο μας συστήθηκε ο Τέλλος Φίλης "Η αποσιωπητική ηλικία" από τις εκδόσεις BIBLIOTHEQUE κατάφερε να γνωρίσει επιτυχία και να γίνει αγαπητό παρ΄ όλο που δεν είχε την δυνατότητα ευρείας διανομής και διαφήμισης. Ένα χρόνο μετά η δεύτερη ποιητική προσπάθεια του έχει τον τίτλο «Ένας απλός υπάλληλος videoclub» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Eντευκτήριο του Γιώργου Κορδομενίδη.

Το τελευταίο απομεινάρι μιας κραταιάς αίρεσης



Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης

Ναός Πέτρου και Παύλου και νεκροταφεία Βογόμιλων.- Ένα σύμπλεγμα οθωμανικής ορθόδοξης και μεσαιωνικής λατρείας μόλις 30 χλμ μακριά από την Θεσσαλονίκη.

Σε περίπου 30 χλμ απόσταση από την Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό που παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για την καταστροφή του και παρά την αδιαφορία των τοπικών αρχών για την ανάδειξή του επέζησε και είναι εδώ για να μας θυμίζει κάτι από την ιστορία μας.