Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η Νανά δεν μένει πια εδώ…

Η τελευταία μας εμφάνιση ήταν στην πρεμιέρα της ταινίας «Νανά» που έφτιαξε η Λάρα γi’ αυτήν και  στα «Καλιαρντά» της Πάολας στην οποία επίσης συμμετείχε. Τα φώτα κλείσανε στην αίθουσα του λιμανιού και εκείνη μου έσφιξε το χέρι, μου το κρατούσε σε όλη την διάρκεια της προβολής όπως συνηθίζαμε να κάνουμε πάντα. Όταν ήμουν στο νοσοκομείο για σκωληκοειδίτιδα, όταν ήταν στην εντατική στο πρώτο έμφραγμα, όταν κάναμε βόλτα στην παραλία, στις διακοπές, όταν πέθανε ο γιός της, όταν χάσαμε την Πάτρα, κάθε φορά που χώριζα,  στην πιάτσα,  στο μπορντέλο, έξω από την πόρτα  κάθε φορά που με αποχαιρετούσε καθώς έφευγα.
14088874_10154531187368324_1863421497_n

Η Εύα μεγάλωσε ως μάρτυρας του Ιεχωβά και αφηγείται την εμπειρία της Πηγή: www.lifo.gr




Γιώργος Τσιτιρίδης
Φωτο Γιώργος Στριφτάρης striftaris.com




Μεγαλώνοντας ως μάρτυρας του Ιεχωβά

Πως βιώνει ένα παιδί την διαφορετικότητα μέσα από ένα θρησκευτικό  δόγμα; Η  Εύα διηγείται και αποκαλύπτει πως είναι να είσαι παιδί μαρτύρων του Ιεχωβά

Ο Φάρος του κόσμου: Τα παιδιά βρίσκουν τον δρόμο!

Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης
Φοιτητές και φοιτήτριες Erasmus αποφάσισαν να υλοποιήσουν μια δράση ενάντια στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.  Αποφάσισαν  να συναντήσουν τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» στον Δενδροπόταμο.
faros (30)

«Υπο το μηδέν» στο θέατρο Ταξίδι ονείρου

IMG_9466 (Επεξεργασμένο)
Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης
Η πρώτη μου επαφή με το «Θέατρο Ταξίδι ονείρου» και τον Βαγγέλη Ηλιάδη έγινε σχεδόν στο ξεκίνημα του θεάτρου στην παράσταση «Μια νύχτα με τον Ρέτζ», μια αξιόλογη προσπάθεια από έναν άνθρωπο γεμάτο αγωνίες, προβληματισμούς αλλά με πολύ μεράκι και αγάπη για το θέατρο. Το αξιοθαύμαστο στο θέατρο αυτό είναι ότι συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας συστήνει σύγχρονα έργα από όλο τον κόσμο που δεν έχουν ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα ή στην Θεσσαλονίκη. Μια θεατρική πρόταση που έχει κάτι νέο να πει και να παρουσιάσει, σε έναν ζεστό, εναλλακτικό χώρο στο κέντρο της πόλης.
Βρέθηκα με τον Βαγγέλη μετά από καιρό. Βρήκα έναν διαφορετικό άνθρωπο με περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά που σε πολύ δύσκολους καιρούς για μη χρηματοδοτούμενους θιάσους έχει καταφέρει και διατηρεί την αγάπη και την διάθεση του για το θέατρο.

Select movies, respect ideas: Ένα νέο φεστιβάλ διαφορετικότητας στο Λιμάνι

selectrespect_film_1
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μακρά παράδοση στον κινηματογράφο. Άλλωστε από εδώ ξεκίνησαν και διοργανώνονται μέχρι και σήμερα τα δυο μεγαλύτερα φεστιβάλ της. Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να καθιερωθούν μικρότερα φεστιβάλ με ειδικές θεματικές ενότητες. Είδαμε να ξεπηδάνε και να παίρνουν την δική τους θέση στην πολιτιστική ατζέντα της πόλης η εβδομάδα γαλλόφωνου κινηματογράφου, το διεθνές φεστιβάλ ΓΚΛΑΤ ταινιών, το σεξ προβλήματα και σινεμά, το άλλο βλέμμα και άλλα πολλά αφιερώματα. Το μουσείο κινηματογράφου με την βιβλιοθήκη του και η ταινιοθήκη βοήθησαν στην δημιουργία μιας έδρας κινηματογραφίας όπως και η παραχώρηση των αιθουσών στο λιμάνι. Άραγε μέσα σ αυτόν τον πλουραλισμό αφιερωμάτων χωράει ακόμα ένα φεστιβάλ και τι θα μπορούσε να προσφέρει στο κοινό της πόλης;
Σε μια εποχή που η κρίση γίνεται αφορμή για ξεσπάσματα ξενοφοβίας και ρατσισμού μέσα από περιστατικά βίας που φαίνεται ότι αυξάνονται στην χώρα μας, έρχονται να προστεθούν το bullying η ομοφοβία και τρανσφοβία που πήραν τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις και έδειξαν πως θέματα που θεωρούνταν ταμπού για χρόνια δεν μπορούν να αγνοούνται από την κοινωνία και τους φορείς και να κρύβονται κάτω από το χαλί σαν να μην υπάρχουν.
Τώρα, η πόλη υποδέχεται ένα νέο και ευαισθητοποιημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών select respect έρχεται για πρώτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη από το Δίκτυο οργανώσεων και φορέων select respect και θα το συναντήσουμε από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2016, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

Οι ζωές των άλλων: Βρώμικη ζωή!

Εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης


Ο Δημήτρης είναι ένας συνειδητοποιημένος νέος, ρεαλιστής, απλός, με όνειρα και στόχους που περνάνε μέσα από ό,τι πιο βρώμικο μπορεί να κρύβουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους.
IMG_2240

Το θαύμα συνεχίζεται για ακόμα μια χρονιά στο Δενδροπόταμο!

Λέξεις: Γ.Τσιτιρίδης  και Φάρος team (Σπύρος Μπάκας, Κωνσταντίνος Σαββίδης, Σταύρος Σαγκούρης, Αλέξανδρος Σαγκούρης)                                                                                Εικόνες: Παρασκευάς Σελίμ Σούκρε
IMG_8379
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι ομάδες Connect και Fargobot του Φάρου του Κόσμου στις αρχές Σεπτέμβρη παραλαμβάνουν τα υλικά και την πίστα για τον διαγωνισμό της FLL Greece. H First Lego League είναι ο πανελλήνιος διαγωνισμός Ρομποτικής   που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Εduact το σωματείο που έχει σαν στόχο την προώθηση   εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα την τεχνολογία. Εκτός από την εκπαίδευση σε παιδιά 9 έως 16 (και από φέτος και σε μικρότερους με το FLL Junior), η ενασχόληση με την Ρομποτική προάγει την επικοινωνία, την  δημιουργικότητα και την διασκέδαση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι δράσεις και τα events δεν σταματούν  και δεν εστιάζουν μόνο στην ημέρα του διαγωνισμού. Ακόμα και το καλοκαίρι η κατασκήνωση ρομποτικής προσφέρει εκτός από διακοπές, χαρά και παιχνίδι σεμινάρια και δράσεις γύρω από την ρομποτική.

Το βαρύ παρελθόν μιας μικρής εκκλησίας στην καρδιά της πόλης

Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης
IMG_0721
Είναι μια  από τις ωραιότερες μικρές εκκλησίες της πόλης. Ο Άγιος Αντώνιος αν και στην καρδιά του κέντρου περνάει τις περισσότερες φορές  σχεδόν απαρατήρητος από τους καθημερινούς διαβάτες. Η οικιστική ανάπτυξη έχει περικυκλώσει τον ναό με  πολυκατοικίες και ψηλά κτίρια. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημητρίου Μαργαρίτη και Φιλικής εταιρίας, πολύ κοντά στην  πλατεία Ναβαρίνου και στα πανεπιστήμια, δίπλα σχεδόν από την κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης και τον κινηματογράφο Μακεδονικόν.