Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Φωτογραφίζοντας έναν νέο κόσμο


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Από την ίδρυσή της το 1993, δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων. Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” αναπτύσσει δράσεις στοχεύοντας στην εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, αναπηρίας, χρώματος, θρησκείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Από τον Μάρτιο του 2016, δραστηριοποιείται στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης των Διαβατών προσφέροντας ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στην εκτόνωση του θυμού και της απόγνωσης που έχουν συσσωρεύσει οι πρόσφυγες, τη βελτίωση της συμβίωσης και της αποδοχής των ομάδων που ζουν μέσα στο κάμπ των Διαβατών καθώς και στη διάδραση με την τοπική κοινωνία, την αποϊδρυματοποίηση-κοινωνικοποίηση των προσφύγων. Υποστηρικτικά έχει επιπλέον δημιουργηθεί και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.123help.gr) προς ενημέρωση των προσφύγων για θέματα που τους αφορούν, καθώς και της τοπικής κοινωνίας για θέματα σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων. 








Στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων, πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, μαθήμα φωτογραφίας από μια ομάδα που αποτελείται από έναν επαγγελματία φωτογράφο, μεταφραστές και ψυχολόγους. Οι συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες, έχουν την ευκαιρία μέσα από τον φωτογραφικό φακό να απαθανατίσουν τον κόσμο γύρω τους, περιλαμβανομένου του στενού περιβάλλοντα χώρου των μαθημάτων καθώς και του ευρύτερου αστικού  τοπίου∙ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται, τους εκπαιδευόμενους∙ έναν νέο κόσμο συνολικά, στον οποίο έχουν αναγκαστικά φτάσει από μακρινούς εμπόλεμους τόπους, όπως αυτός απλώνεται μπροστά τους και με τις πρώτες εικόνες στις οποίες εστιάζουν και καταφέρνουν να αποτυπώσουν. 





Αυτό που τελικά αποτυπώνεται είναι το πώς βλέπουν τον κόσμο γύρω τους οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, σε τί εστιάζουν, τί τους εντυπωσιάζει. Πώς βλέπει ο ένας εκπαιδευόμενος τον άλλον, πώς φαντάζονται την ύπαρξη τους μέσα στο χώρο και τελικά πώς τους βλέπουμε εμείς. Μια αλληλεπίδραση συναισθημάτων και εικόνων που μέσα από την φωτογραφία δίνει στους πρόσφυγες μια υπόσταση, ένα πρόσωπο, ταυτότητα και παύουν να είναι απλά μια ταμπέλα. Στη συνέχεια των μαθημάτων θα δοθεί η ευκαιρία οι συμμετέχοντες να δούνε μέσα από τα μάτια μας, να δούμε μέσα από τα μάτια τους και να συνθέσουμε μαζί την πραγματικότητα γύρω μας.
Οι πρώτες φωτογραφίες της ομάδας είναι γεγονός και παρουσιάζονται με στόχο μελλοντικά οι φωτογραφίες αυτές να αποτελέσουν την πρώτη ύλη μιας σειράς λευκωμάτων.










Για περισσότερες πληροφορίες http://www.antigone.gr


πρώτη δημοσιευση 
http://www.lifo.gr/authors/125
20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν Το LIFO.gr παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες στις οποίες εστιάζουν και τις εντυπώσεις τους απ' την πόλη Πηγή: www.lifo.gr
20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν Το LIFO.gr παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες στις οποίες εστιάζουν και τις εντυπώσεις τους απ' την πόλη Πηγή: www.lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου