Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Αχιλλέας Ψαλτόπουλος: «Το αληθινό θέατρο δεν είναι μόνο στείρα διασκέδαση, αλλά και αφορμή για προβληματισμό»

Γνωστός μέσα από την πολύχρονη πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος φέτος το χειμώνα τολμά ένα διπλό θεατρικό χτύπημα με δύο έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη και όπως όλα δείχνουν βγαίνει νικητής και ανακηρυσσεται το πρόσωπο του χειμώνα. Μετά την επιτυχία της «Απλής ερωτικής ιστορίας» έρχεται το σαρωτικό «Κλουβί με τις τρελές» στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον,να κερδίσει την αγάπη του κοινού.
Του Γ. Τσιτιριδη 

 
Είναι η πρώτη σου συνέντευξη σε γκέι μέσο. Πολλοί θα το φοβόντουσαν αυτό, μου έχουν πει πολλές φορές, όχι, μόνο γι αυτό το λόγο.
Σίγουρα είναι μια συνέντευξη σε γκέι μέσο,μετά από χρόνια. Μπορεί και να μην είχα δώσει ποτέ στο παρελθόν. Δεν θυμάμαι, ειλικρινά. Δεν υπήρξα ποτέ ομοφοβικός και ποτέ δεν έκρυψα την αμφισεξουαλικότητά μου . Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί ακόμα το φοβούνται αυτό ,στις μέρες μας.
Είσαι τολμηρός, συντηρητικός , κλασικός.; Σ ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου και σε ποιο επίπεδο;
Θα έλεγα πως είμαι μάλλον εκκεντρικός στην εμφάνιση. Τολμηρός στους λεκτικούς διαξιφισμούς. Δεν μου αρέσει η σοβαροφάνεια. Είμαι πλακατζής και γελάω πολύ. Με γοητεύει βαθιά το κλασικό αλλά ενθουσιάζομαι με το υπερμοντέρνο. Μέσα μου είμαι μελαγχολικός, ίσως γιατί είμαι πολύ συναισθηματικός. Απεχθάνομαι την άσκοπη χυδαιότητα και τον λαϊκισμό και μπορεί αυτό να εκλαμβάνεται σαν συντηρητισμός. Φυσικά, μ’ ενδιαφέρει η θετική γνώμη του κόσμου- σε κοινωνία ζούμε- αλλά περισσότερο, η γνώμη των φίλων μου και συνεργατών μου, που περνάει βέβαια από εσωτερική δική μου επεξεργασία.
 Πάντως φέτος ξεκίνησες τολμηρά από πολλές απόψεις και δυναμικά πιο δυναμικά από όλους παρά τις δύσκολες εποχές με δύο έργα. Και τα δύο είχαν να κάνουν με σχέσεις. Ξεκίνησες με το «Μια απλή ερωτική ιστορία» και την σκυτάλη πήρε το «Κλουβί με τις Τρελές». 
Το 1ο έργο αυστηρό, λιτό, 3ων ατόμων, δραματικό, σύντομο. Το 2ο στον αντίποδα, χειμαρρώδες, πλούσιο, 15 ηθοποιών, ξεκαρδιστικό, 2ωρών και  ενός τετάρτου. Τα δούλευα ταυτόχρονα και έκαναν και τα 2 πρεμιέρα σε λιγότερο από 1 μήνα.
Είναι τρελό να είσαι ανάμεσα στην Ερωτική Ιστορία και στο Κλουβί;  Βρήκες κοινά πράγματα;
Κουραστικό, ίσως, αλλά και εξισορροπητικό μέσα μου. Από το δράμα στην κωμωδία και τούμπαλιν. Από την αυστηρότητα στην πληθωρικότητα. Και τα 2 είχαν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις επί της ουσίας. Ήταν σημαντικό να δείξω τις δυο πλευρές του καθρέπτη.



Νομίζω  ότι οι επιλογές σου φέτος φαίνεται να σε δικαιώνουν απόλυτα .
Οι θεατές, στο σύνολό τους, βρήκαν το «Μια Απλή Ερωτική Ιστορία» κομψοτέχνημα κι εντελώς προχώ. Από τις «Τρελές» βγαίνουν μ’ ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και πολλοί ισχυρίζονται πως είναι η παράσταση της ζωής μου. Εγώ αγαπώ και τις δύο παραστάσεις  το ίδιο.
Πες μας λίγα λόγια για το Κλουβί με τις Τρελές .
Ήθελα να το ανεβάσω εδώ και χρόνια. Το επιχείρησα 3 φορές στο παρελθόν, αλλά φέτος  φαίνεται πως ήταν η ώρα του να πραγματοποιηθεί. Έτσι με την Νατάσα Κοντελετζίδου ξανασκύψαμε πάνω από την μετάφρασή της, εκσυγχρονίσαμε καταστάσεις, έγινε ένα πολύ αυστηρό casting, που απ’ ότι φαίνεται απέδωσε καρπούς, και με τον νέο μου σκηνογράφο Αλέξανδρο Καλαϊτζίδη, και την μόνιμη ενδυματολόγο μου, τα τελευταία χρόνια, Μαριλένα Μπιντεβίνου, προχωρήσαμε στην υλοποίηση, αυτού του θαυμάσιου έργου της κρίσης ενός gay ζευγαριού, που ξεσπά μετά από 15 χρόνια κοινής συμβίωσης.
Πιστεύεις ότι το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται κάποιος είτε κωμωδία είναι, είτε δράμα;
Ας μην είμαστε ουτοπικά αισιόδοξοι. Όχι άμεσα, αλλά έμμεσα μπορεί να σπείρει σπόρους αλλαγής. Τώρα αν αυτοί θα βλαστήσουν, εξαρτάται και από το ποιόν του θεατή.
Το Κλουβί περνάει πάρα πολλά και πολύ σημαντικά μηνύματα και σε φέρνει μπροστά σε καταστάσεις δύσκολες και για κάποιους μπορεί και ενοχλητικές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Μα το αληθινό θέατρο δεν είναι μόνο στείρα διασκέδαση, αλλά και αφορμή για προβληματισμό.
Γιατί το ανέβασες τώρα; Παρά του ότι δεν γράφτηκε χθες, ειδικά για την Ελλάδα, είναι πάρα πολύ επίκαιρο. Μιλάει για γκέι συμβίωση, για παιδιά εντός μιας τέτοιας σχέσης, για αμφισεξουαλικότητα, για την ταυτότητα φύλου, για συμπεριφορές.
Μα ακριβώς γι’ αυτό. Γιατί είναι θέματα που αρχίζουν επιτέλους να απασχολούν σοβαρά την Ελληνική Κοινωνία.
Τι πιστεύεις εσύ για όλα αυτά που με μεγάλη καθυστέρηση ήρθαν στο προσκήνιο: Σύμφωνο συμβίωσης, pride, υιοθεσία ;
Είμαι υπέρ του δέοντος θετικά τοποθετημένος, ακόμα και για τον γάμο (κι ας υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από ένα μέρος της gay κοινότητας), αλλά νομίζω πως υπάρχουν πολύ πιο κατάλληλοι  άνθρωποι από μένα, για να μιλήσουν πιο αναλυτικά και τεκμηριωμένα για τα θέματα αυτά.



Το έργο φαίνεται να ενθουσιάζει και να αποκτά πολλούς fun ένιωσες παρ όλα αυτά η σου είπε κανείς ότι ενοχλήθηκε ας πούμε με το θέμα; Ειδικά εσύ εμφανίζεσαι extreme και κάποιος που σε ξέρει από άλλους ρόλους μπορεί να πάθει σόκ.
Ναι. Υπάρχει  ένα 5% (ευτυχώς μόνον) των θεατών που θεώρησε ότι η θεματολογία είναι απαράδεκτη, ότι η παράσταση είναι άθλια, Κλπ. Κλπ. Ε! Τι να κάνουμε! Υπάρχουν και οι θρησκευόμενοι και οι άκρως συντηρητικοί, που έτσι κι αλλιώς το έργο βάλλει εναντίον τους. Πιστεύω πως πολλές/πολλοί trans είναι πολύ πιο γνήσιοι/ες Χριστιανοί/ες απ’ ότι πολλοί απ’ αυτούς. Αλλά άντε εσύ να τους πείσεις.  Όσο για μένα, αν πάθουν σοκ, έπαθαν ! Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι ένας ρόλος είναι ένας ρόλος. Δηλαδή, αν έπαιζα τον κατά συρροή εγκληματία, θα σήμαινε πως και στην ζωή μου είμαι δολοφόνος ;!
Είναι για σένα ένας ρόλος ζωής ;
Έτσι πιστεύω. Αγαπώ πολύ τον Αλμπέν ή Μπιν-Μπιν ή Ζα-Ζά, γιατί παρ’ όλες τις γκρίνιες του, τις μεγαλομανίες του και την εσωτερική του ανασφάλεια, είναι ένας τύπος αυθεντικός, που δεν μασάει τα λόγια του και που είναι τελικά πλημμυρισμένος από αγάπη και την χαρά της ζωής. Είναι ρόλος ευλογία για όποιον ηθοποιό τον ενσαρκώνει.
Πιστεύεις ότι αφορά όλους και γιατί να έρθει να το δει κάποιος,  πέρα από το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ αστείο ;
Μα, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, η περιθωριοποίηση και η επακόλουθη γκετοποίηση, ο φαρισαϊσμός των πολιτικών είναι θέματα «καυτά» στην σημερινή Ελλάδα.
Πως πιστεύεις θα το υποδεχόταν σε μια άλλη πόλη πχ στην Αθήνα. Θα ήθελες να συνεχίσει ως περιοδεία ;
Ήδη από την Αθήνα, πολλοί μας προτείνουν να κατηφορίσουμε. Θα δούμε. Ας τελειώσουμε τον κύκλο των παραστάσεων εδώ, με το καλό, και βλέπουμε. Θέλω να πιστεύω πως και τα μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, μάλλον θα διασκέδαζαν με την παράσταση. Δεν είμαι , όμως σίγουρος.
Θυμάσαι  κάτι πολύ αστείο από τις πρόβες και κατά την διάρκεια της παράστασης;
Όταν κάναμε το κείμενο «τραπέζι», δηλ. διαβάζαμε, κι αυτό γινόταν σπίτι μου, συνήθως τους ετοίμαζα λιχουδιές για το διάλειμμα που τις τους κρατούσα μυστικές. Όλοι, λοιπόν πάσχιζαν να είναι ο καλύτερος εαυτός τους στην πρόβα, για να μην κάνω πολλές παρατηρήσεις, κι έτσι να φτάσουν πιο γρήγορα ν’ ανακαλύψουν τι τους είχα ετοιμάσει εκείνη την μέρα.  Γαστρονομική Μέθοδος Αχιλλέα Ψαλτόπουλου, για μια καλή πρόβα. Πάντως σε όλες τις πρόβες η dream team του «Κλουβιού» γέλασε πολύ.
Να περιμένουμε κάτι πολύ πιο τρελό από σένα ;
Ναι, γιατί όχι ;! Πάντως δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο. Ευχαριστώ.

Πρώτη δημοσίευση 
http://www.gayhellas.gr/gh/%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%88%CE%B1%CE%BB%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%B8%CE%AD%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου