Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνοφ (Jerzy Szajnowicz-Iwanow)




Γιατί το γήπεδο του Ηρακλή λέγεται Ιβανώφειο, και ποιανού το άγαλμα στέκεται αγέρωχα να κοιτάζει τον ορίζοντα  απέναντι ακριβώς από τις υποβλητικές δωδεκαόροφες; Ένας όχι και τόσο γνωστός ήρωας της πόλης, με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτός είναι ο Γεώργιος Ιβάνωφ. 
 
Ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνοφ (Jerzy Szajnowicz-Iwanow) είναι συνδεδεμένος με τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, την Ελλάδα και ειδικά την Θεσσαλονίκη. Γνωστός ως ένας από τους πιο περιβόητους σαμποτέρ, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέπτυξε σημαντική  αντιστασιακή δράση στην Ελλάδα και αποτέλεσε τόσο μεγάλος βραχνάς για τους Γερμανούς που τον επικήρυξαν με ένα ποσό που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή.                                                                                                                                  
  O Ιβάνωφ γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 Δεκεμβρίου του 1911. Έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Πολωνία και αργότερα βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη  όταν η μητέρα που ακολούθησε εκεί τον δεύτερο σύζυγο της που ήταν Ελληνικής καταγωγής. Τύπος αθλητικός και ιδιαίτερα ικανός γρήγορα και από μικρή ηλικία διέπρεψε σε πολλά αθλήματα. Ως αθλητής της ομάδας του  «Ηρακλή» κατάφερε να κερδίσει πολλές νίκες σε κολυμβητικούς αγώνες μιας και η κολύμβηση ήταν μια από τις μεγάλες του αγάπες. Ασχολήθηκε επίσης με το πόλο αλλά και την ιστιοπλοΐα. Το 1936  κατέλαβε την πρώτη θέση στους Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες του Θερμαϊκού μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Αντώνιο Λαμπριανίδη. 
                                                                                                     
Τα χρόνια που ακολούθησαν ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση καταφέρνοντας πολλές σημαντικές απώλειες και ζημίες στο εχθρικό μέτωπο ανατινάζοντας κυρίως υποβρύχια των Γερμανών. Ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ που οργάνωσε ήταν η καταστροφή του εργοστασίου  Μαλτσινιώτη, όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε. Όλη αυτή η επιτυχημένη του δράση άφηνε τους Γερμανούς με σημαντικές υλικές ζημιές και πολλές καθυστερήσεις. Αργά η γρήγορα έγινε το αναμενόμενο. Ο Ιβάνωφ είχε μπει στο στόχαστρου του εχθρού. Ακολούθησαν ανακοινώσεις, διαγγέλματα , η φωτογραφία του κυκλοφορούσε παντού και βρέθηκε επικηρυγμένος για  το ποσό των 2εκ. Συνελήφθη  δύο φορές, την μία κατάφερε να αποδράσει. Και οι δύο ήταν όχι από κάποιο λάθος του αλλά έπειτα από προδοσία φίλων του. Κατά την δεύτερη σύλληψή του  ο Γεώργιος Ιβάνοφ καταδικάστηκε τρις εις θάνατον και οδηγήθηκε στο Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τρεις συνεργάτες του όπου και εκτελέσθηκε στις 4.01.1943.
Ο Ιβάνωφ είναι από εκείνους τους ήρωες πολέμου που είχαν την τύχη το όνομα τους να τιμηθεί πολλαπλές φορές μιας και θεωρείτε ήρωας για 3 χώρες ταυτόχρονα την Πολωνία ,την Ελλάδα και την Αγγλία .                                                                                   
 Αν και είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία του, η πόλη της Θεσσαλονίκης τον έχει τιμήσει  και δεν τον ξεχνάει. Η ομάδα του Ηρακλή θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του ανθρώπου που μεταξύ άλλων πέρασε από τις ομάδες του ονόμασε τους κολυμβητικούς του αγώνες  “Ιβανώφεια”. Επίσης ονόμασε το κλειστό γήπεδο του συλλόγου, όπου διεξάγονται αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ, “Ιβανώφειο” και έτσι είναι γνωστό σε όλη την πόλη μέχρι και σήμερα.                                                       
  Ένας αδριάντας του Ιβάνωφ στέκεται αγέρωχά και περήφανα στην οδό Λαγκαδά στην αρχή της Αγίου Δημητρίου στο άνω τμήμα του πάρκου των εθνών. Εκεί σαν ένας σύγχρονος Προμηθέας η και Ηρακλής προτάσσει τα στήθη και μας παρουσιάζεται με ανοιχτά τα χέρια. Ο αδριάντας του Ιβάνωφ  ήταν δώρο της Πολωνικής κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό το 1985. Πολύ κοντά  υπάρχει και οδός που φέρει το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου