Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Ανακαλύψτε τα γλυπτά της πόλης : «Κυπαρίττινος - Μνημείο για τους Εθνικούς Ευεργέτες» Γιώργος Τσακίρης



Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις στης πόλης και αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης  όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι ομπρέλες του Ζογγγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά μερικά είναι πολυφωτογραφιμένα άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες ακίνητα και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
 

Το μνημείο για τους Εθνικούς ευεργέτες με τον τίτλο «Κυπαριττίνος» βρίσκεται στην Δ.Ε.Θ απέναντι από τον πύργο του ΟΤΕ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το μουσείο ραδιοφωνίας στην κάτω πύλη της εκθέσεως, στην ΧΑΝΘ. Στον χώρο αυτόν βρίσκονται πολλά αγάλματα από την συλλογή του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης το ένα δίπλα στο άλλο με τα οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενα άρθρα. Ο «Κυπαριττίνος» τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό από το Εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο επι προεδρίας Δημήτριου Μπακατσέλου για να τιμήσει τους εθνικούς ευεργέτες της χώρας. Τα  αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 από τον τότε νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και είναι έργο του γλύπτη Γιώργου Τσακίρη.                                                
Με  μια πρώτη ματιά και ενώ το σημείο το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι ειδικά κατά την διάρκεια της Διεθνούς εκθέσεως κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι η πυραμίδα που ορθώνεται εμπρός τους είναι  μνημείο μέσα στο οποίο ζει ένα κυπαρίσσι. Επίσης ελάχιστοι είναι αυτοί που θα σταθούν να θαυμάσουν όλα αυτά τα υπέροχα γλυπτά που περιβάλουν την Δ.Ε.Θ                                                                        
 Ο «Κυπαριττίνος» είναι μια κατασκευή στα πρότυπα της πυραμίδας στην κορυφή της οποίας φυτρώνει ένα κυπαρίσσι. Έχει 6 μέτρα ύψος, είναι κατασκευασμένο από  χοντρό γυαλί και ατσάλι και στο εσωτερικό του είναι γεμισμένο από χώμα το οποίο και είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του κυπαρισσιού. Το χώμα εντός του μνημείου προέρχεται από περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού στις οποίες και έζησαν οι μεγάλοι ευεργέτες έτσι ώστε να φυτρώσει το δέντρο από χώματα που φτάνουν από τα πέρατα της χώρας και του κόσμου.  Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ζήτησε σε μια ανοιχτή πρόσκληση από το κοινό να του αποστείλει χώμα του τόπου του βάζοντας στην διαδικασία τους θεατές να γίνουν συμμετέχοντες στο μνημείο. Ο «Κυπαριττίνος» είναι ένας φόρος τιμής προς τους ανθρώπους που με το όραμα και την προσφορά τους άφησαν έργο σημαντικό την Ελλάδα. Συμβολικά το έργο δείχνει πως από το χώμα καρποφορεί ένα δέντρο και από τους ανθρώπους το πνεύμα που ταξιδεύει από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον μένοντας αθάνατο.                                                  
  Ο γλύπτης Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έργα του υπάρχουν σε συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως και μεγάλα του γλυπτά σε δημόσιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου