Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Ανακαλύψτε τα γλυπτά της πόλης : "Το Βήμα του Μακεδόνα" του Βαγγέλη Γαληνού




Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις στης πόλης και αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης  όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι ομπρέλες του Ζογγγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά μερικά είναι πολυφωτογραφιμένα άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες ακίνητα και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
 

Το 1986 ο ψηφιδογράφος Βαγγέλης Γαληνός θα δημιουργήσει ένα ψηφιδωτό με τίτλο «Το βήμα του Μακεδόνα» και θα το χαρίσει στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των 2.300 χρόνων της πόλης. Το ψηφιδωτό θα τοποθετηθεί στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το θέατρο Αυλαία στην οδό Θεοτοκά και θα γίνει για ένα  ολόκληρο καλοκαίρι το πιο πολυσύχναστο και διάσημο σημείο συνεύρεσης δεκάδων φανατικών παικτών του Pokémon, μιας και ξέβραζε δυσεύρετα τερατάκια.  
Στην τσιμεντένια βάση της κατασκευής αναπαριστάτε με γραμμικές μορφές το βήμα του Μακεδόνα  σε 8 μορφές. Στο επάνω μέρος κομμάτια από πέτρες και βότσαλα δίνουν μια τρισδιάστατη αίσθηση της γης ενώ με μπλε ψηφίδες αναπαριστάτε ο ουρανός και η θάλασσα. Στην αριστερή πλευρά ένα δέντρο, στα δεξιά ένα  σύγχρονο εργοστάσιο. Στην δεξιά άκρη ένας χρυσός κύκλος είναι ήλιος και φωτοστέφανο ενός αγγέλου και αγίου ταυτόχρονα. Σχεδόν στο κέντρο υπάρχει ένας κόκκινος κύκλος και ένα περιστέρι. Στο έργο μπλέκει η σύγχρονη μορφή της πόλης, η ιερότητα της, το βυζαντινό παρελθόν, ο ουρανός και η θάλασσα μιας και υπερέχει το μπλέ. Το ψηφιδωτό είναι ανεπτυγμένο σε 4 κομμάτια από τσιμέντο που είναι τοποθετημένα προοπτικά σαν ένα παραβάν και δίνουν μια ζωντανή τρισδιάστατη προοπτική στο γλυπτό.                                                                                 
Ο Βαγγέλης Γαληνός σε συνεργασία με την κεραμίστρια Δήμητρα Σταυρινίδου θα δημιουργήσουν επίσης την γλυπτική στήλη στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ο Βαγγέλης Γαληνός υπήρξε μαθητής του Κώστα Λούστα. Σπούδασε την τέχνη του ψηφιδωτού στην Ιταλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές αλλά  και ατομικές  εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό Έργα του  φιλοξενούνται στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στο Τελόγλειο Ίδρυμα, σε πολλές δημοτικές αίθουσες  τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου