Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Οι ζωές των άλλων: Στο Ahududu με τον θρύλο της gay διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη

3-stelios-B&W
Με τον Στέλιο περάσαμε κάποτε πολλές ώρες μαζί. Στο Ahududu, στο σπίτι του στα μπουζούκια, σε εστιατόρια και σε καφέ. Περίμενα ότι θα του έχει μείνει πολλή πίκρα και κακία αλλά εντούτοις εντυπωσιάστηκα που άρχισε να μου μιλάει με νοσταλγία, καλοσύνη, με μια αυτογνωσία για το χτες και μια ισχυρή θέληση να κάνει την ζωή του πιο όμορφη στο σήμερα. Αυτός είναι ο Στέλιος Αναστασιάδης, ο Στέλιος του Ahududu, ο θρύλος της gay διασκέδασης στην Θεσσαλονίκη.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Φωτογραφίζοντας έναν νέο κόσμο


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Από την ίδρυσή της το 1993, δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων. Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” αναπτύσσει δράσεις στοχεύοντας στην εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, αναπηρίας, χρώματος, θρησκείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Από τον Μάρτιο του 2016, δραστηριοποιείται στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης των Διαβατών προσφέροντας ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στην εκτόνωση του θυμού και της απόγνωσης που έχουν συσσωρεύσει οι πρόσφυγες, τη βελτίωση της συμβίωσης και της αποδοχής των ομάδων που ζουν μέσα στο κάμπ των Διαβατών καθώς και στη διάδραση με την τοπική κοινωνία, την αποϊδρυματοποίηση-κοινωνικοποίηση των προσφύγων. Υποστηρικτικά έχει επιπλέον δημιουργηθεί και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.123help.gr) προς ενημέρωση των προσφύγων για θέματα που τους αφορούν, καθώς και της τοπικής κοινωνίας για θέματα σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων. 








Στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων, πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, μαθήμα φωτογραφίας από μια ομάδα που αποτελείται από έναν επαγγελματία φωτογράφο, μεταφραστές και ψυχολόγους. Οι συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες, έχουν την ευκαιρία μέσα από τον φωτογραφικό φακό να απαθανατίσουν τον κόσμο γύρω τους, περιλαμβανομένου του στενού περιβάλλοντα χώρου των μαθημάτων καθώς και του ευρύτερου αστικού  τοπίου∙ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται, τους εκπαιδευόμενους∙ έναν νέο κόσμο συνολικά, στον οποίο έχουν αναγκαστικά φτάσει από μακρινούς εμπόλεμους τόπους, όπως αυτός απλώνεται μπροστά τους και με τις πρώτες εικόνες στις οποίες εστιάζουν και καταφέρνουν να αποτυπώσουν. 

ts.14: Tο μοναδικό τραβεστί και boys bar της Θεσσαλονίκης


ts.14: Tο μοναδικό τραβεστί και boys bar της Θεσσαλονίκης

Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης
Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης
Του Γιώργου Τσιτιρίδη – Από το στέκι της Στάσας στο Σεχραζάτ και από το Banal  στο Paradise. Αν κανένα από τα μαγαζιά αυτά δεν λέει κάτι σε κάποιον νεότερο κάποτε ήταν σημεία αναφοράς της διασκέδασης στην Θεσσαλονίκη με την φήμη τους να φτάνει σε όλη την Ελλάδα. Έχουν άλλωστε μείνει στην ιστορία μιας και διασώθηκαν μέσα από ποιήματα, λογοτεχνικά έργα και θεατρικές παραστάσεις που αναφέρονται σ αυτά.
Το ts.14 φιλοδοξεί να αναστήσει τις παλιές δόξες εκείνης της εποχής και να στραφεί σε  ένα τρόπο διασκέδασης άλλων δεκαετιών.  

Ένας άγνωστος τόπος


 
 
Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης
Η εκκλησία των ταξιδιωτών: Η μικρή εκκλησία εντός του επιβατικού σταθμού των τρένων είναι μοναδική στο είδος της σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της.
Θυμάμαι την μάνα μου και κάποιες θείες να σταυροκοπιούνται κάθε φορά που ξεκινούσαμε  για ένα μακρινό ταξίδι, μαζί με μια προσευχή ή μια ευχή για καλό δρόμο. Η ιεροτελεστία της ευχής και του σταυρού είναι διαδεδομένη ακόμα και σήμερα στην καθημερινότητά μας. Οι πιστοί σταυροκοπιούνται πριν ή μετά από ένα γεύμα, έξω από μια εκκλησία, πριν πέσουν για ύπνο, μετά από μια αρρώστια.

#Αγάπη και #Μίσος


pride
Υπάρχουν παραπάνω από δύο επιλογές για τον τρόπο αντίδρασης στην ανακοίνωση κάποιου οτι ειναι ομοφυλόφιλος/η η τράνς άτομο. Υπάρχουν αυτοί που θα αδιαφορήσουν, αυτοί που θα είναι ενθαρρυντικοί αλλά και οι απόλυτα αρνητικοί. Δεν ειναι λίγες οι φορές, ακόμα και σήμερα, που άνθρωποι με κύρος και επιρροή μίλησαν με μίσος ενάντια στην ομοφυλοφιλία. Υπήρξαν, όμως, και στιγμές που πνευματικοί άνθρωποι προασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη σεξουαλική έκφραση.
Η οικογένεια, το σχολείο και οι φίλοι είναι καταλυτικοί παράγοντες για τον τρόπο σκέψης και δράσης ενός ανθρώπου σε θέματα δικαιωμάτων. Το συντηρητικό περιβάλλον και ο φανατισμός γεννούν μίσος.
Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” ζήτησε από μερικούς συμμετέχοντες του 5ου Thessaloniki Pride να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις με γενικές θεματικές #Αγάπη και #Μίσος.
Οι συμμετέχοντες καλούνταν να σκεφτούν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σε ανθρώπους που #αγαπούν ή σε ανθρώπους που τους #μισούν επειδή είναι LGBTQIA.
Το coming out είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ζωή ενός ανθρώπου. Είναι σημαντικό να έχεις βρει υποστηρικτές αλλά και τρόπους άμυνας προς το μίσος, τον φόβο και την επιθετικότητα σε περίπτωση ρητορικής μίσους ή και άγνοιας.
Όσο και αν φαίνεται πως οι κοινωνίες προχωρούν και κατακτώνται δικαιώματα (σύμφωνο συμβίωσης, αναγνώριση ταυτότητας φύλου, pride, αντιρατσιστικός νόμος, καταδίκη του bulling), υπάρχουν ακόμα και σήμερα χιλιάδες θύματα διακρίσεων και βίας λόγο σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ παρουσιάζοντας τις πρώτες σκέψεις, απόψεις αλλά και εμπειρίες των συμμετεχόντων σε καλεί να συμμετάσχεις και εσύ σε αυτή την κίνηση που στόχο έχει να αναδείξει τις φωνές μας! Πες μας την εμπειρία-γνώμη-σκέψη σου! Όλες οι φωνές αξίζουν!
#Αγάπη #Μίσος

Γιώργος Τσιτιρίδης: από τη gay κοινότητα της Θεσσαλονίκης, μας μιλάει για όλα εκείνα που θα ‘πρεπε να ξέρουμε


tsitt Μπορεί το “Thessaloniki Pride 2014” να τελείωσε και να περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο το 2015, οι προσπάθειες, όμως, των ομοφυλόφιλων δε σταματούν, μέχρι να τους αναγνωριστούν πλήρως τα δικαιώματά τους, δικαιώματα αυτονόητα για κάθε ανθρώπινο ον.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα η αμάθεια είναι μεγάλη, όπως επίσης και η στενομυαλιά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θέλησα να συναντήσω το Γιώργο Τσιτιρίδη, έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο της LGBT κοινότητας, που θεωρείται ένας από τους λόγους που το Pride ήρθε και στη Θεσσαλονίκη και να μάθω περισσότερα πράγματα για τον άγνωστο, σε πολλούς, κόσμο των gay. Ο Γιώργος είναι πολύ γνωστός στην LGBT κοινότητα. Έχει υπάρξει διευθυντής του gay περιοδικού Screw και εκδότης του Fagazine. Παράλληλα, διοργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ ομοφυλοφιλικών ταινιών και κάθε χρόνο διοργανώνει φεστιβάλ κατά του AIDS. Στους υπόλοιπους, είναι γνωστός για τη συνέντευξη που είχε πάρει από το Γιάννη Μπουτάρη και έτσι, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τη διοργάνωση του πρώτου Pride στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε πώς έφτασαν τα κουτιά της αγάπης στη Θεσσαλονίκη



Μια δράση κινητοποίησε χιλιάδες απλούς ανθρώπους να προσφέρουν δώρα τα οποία είχαν ως στόχο να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Μια δράση που γέμισε πολλά κουτιά με υλικά αγαθά και πολλή αγάπη. 
Η Mobile Fluchtlingshilfe (κινητή μονάδα βοήθειας) είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 μετά την έξαρση του προσφυγικού με κύριο στόχο την υποστήριξη των προσφύγων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η δράση της είναι εθελοντική και υποστηρίζει εκτός από πρόσφυγες και όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στα πλαίσια της δράσης Love box (Liebe in karton – Το δέμα της αγάπης) έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα 15 αποστολές στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100 εθελοντές σε χώρες όπως Σλοβενία, Κροατία και Γαλλία  ενώ τελευταία στάση πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Διευθυντής του gay περιοδικού Screw Γιώργος Τσιτιρίδης, απαντά σε 26 αιρετικές ερωτήσεις της Kulturosupa


Ο Διευθυντής του gay περιοδικού Screw Γιώργος Τσιτιρίδης, απαντά σε 26 αιρετικές ερωτήσεις της Kulturosupas.
Ο Διευθυντής του gay περιοδικού Screw Γιώργος Τσιτιρίδης, απαντά σε 26 αιρετικές ερωτήσεις της Kulturosupa

Είναι μια μούρη που εδραιώνεται στο χώρο και στην πόλη  συνειδητά από όλους μας. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το γκέι περιοδικό Screw, δεν έκανε καμία αίσθηση, παρά μόνο στην κοινότητα  που «γιόρτασαν» την φωνή τους. Πολλοί  γέλασαν με αυτό το κατόρθωμα, αμφιβάλλοντας για μακροημέρευση, θεωρώντας το  σαφώς περιθωριακό,  κυρίως όμως ότι στερείται σοβαρότητας και ύλης… Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά, αφού  λίγοι πίστεψαν στη συνέχεια του. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, αλλά τόσο η παρουσία πρόσωπων και κείμενων, οι συνεντεύξεις και τα θέματα που παρουσιάζει το καθιστούν μοναδικό, ξεχωριστό και ως ένα σημείο ευρύ για όλους.
Τελικά  θεωρούμε  μεγάλη επιτυχία,  σε τούτη την συντηρητική ούτος η άλλως  πόλη που ζούμε,  να κυκλοφορεί πανελλαδικά και κάθε μήνα, ένα τόσο φροντισμένο γκέι free press. Και πίσω από αυτό, κρύβεται  ένα συγκεκριμένο πρόσωπο…

6ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών

Ρεπορτάζ

6ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών

του Λύο Καλοβυρνά
Τα φώτα σβήνουν, οι φωνές χαμηλώνουν. Η οθόνη φωτίζεται και οι εικόνες ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς και τοπία εσωτερικά, απαγορευμένα και οικεία. Το να δω μια ταινία για την ομοφυλοφιλία είναι σαν να αποκτώ έναν καθρέφτη σε μια χώρα όπου μ’ έχουν μάθει πως το είδωλό μου είναι άσχημο, ανώμαλο, άρρωστο· όπου μου επιτρέπεται να το δείχνω μόνο στα σκοτεινά και με ντροπή. Μια γκέι ταινία μου το φανερώνει φωτεινό και περήφανο και ξάφνου με βλέπω αλλιώς. Η ουσία είναι ότι με βλέπω…

[Εμπιστευτική Επιστολή μεταξύ Αγγέλων]

[Εμπιστευτική Επιστολή μεταξύ Αγγέλων] του Γιώργου Τσιτιρίδη

On 20 August, 2014 by BIBLIOTHEQUE
 
 
 10302177_852556458090458_4550176057115820192_n
 
 
 
 
 
 
Δεν στο είπα τελικά ποτέ …. Στα 17 με έμαθες να καπνίζω . Camel σκληρό ήταν, Θυμάσαι;
Παιδεύτηκα να αποβάλλω την κακία συνήθεια.. μαζί και εσένα. Το έχω ακόμα κρατημένο
το τελευταίο μου πακέτο. Εγώ και εσύ.. κολλητάρια στην μικρή επαρχιακή μας πόλη.
 
Τώρα ούτε που σε βλέπω ποια. Ώρες ώρες το σκέφτομαι και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατό.
Σε γνώρισα στο σχολείο… όχι δεν ήμασταν συμμαθητές – σε συνεργείο δούλευες – ερχόσουν
για τα κορίτσια.. τις φίλες μου.  Αλάνι μηχανόβιος αλλά πάντα χαμογελαστός και ευγενικός.
 
Στην αρχή βγαίναμε σπάνια μέχρι να καταλήξουμε μια μεγάλη τρελοπαρέα. Εσύ θαύμαζες
το γεγονός ότι πήγαινα σχολείο και ήξερα να σου πω τόσα πράγματα. Σε μάγευε να με ακούς
να σε συμβουλεύω.
 
 
 
 
 
 
1-Nine
 
 
 
 
 
 
Είχες ενθουσιαστεί με τα “Κεριά” του Καβάφη, Θυμάσαι; Εγώ πάλι ζήλευα
την ανεμελιά και την αθωότητα σου. Μου έφτανε απλά να σε κοιτάζω. Ήμουν για σένα
ο κολλητός σου.. ήσουν για μένα η πρώτη μου αγάπη. Δεν ήξερες ότι είμαι ομοφυλόφιλος.
Για τι το ήξερα εγώ; Απλά κάτι αισθανόμουν, αλλά τι ήταν αυτό; Ουτε που ήξερα.
 
 
 
Στα χρόνια που περάσανε κοιμηθήκαμε μαζί, κλάψαμε,
γελάσαμε, παίξαμε, μαλώσαμε αγαπιόμασταν
πραγματικά … απλά με διαφορετικό τρόπο.
 
Έκανα παρέα με όλες τις γκόμενές σου… ζούσα μέσα από αυτές.
Οι γονείς μας … αρχίσανε να βλέπουν αυτή τη σχέση με χαρά στην αρχή
με ανησυχία μετά.. Λες να κατάλαβαν αυτό που εγώ συνειδητοποίησα πολύ μετά και εσύ
δεν νομίζω να κατάλαβες ποτέ; Χαθήκαμε σταδιακά .. εγώ έφυγα για περιπέτειες στην
μεγάλη πόλη. .. ένα βράδυ με πέτυχες στο δρόμο τυχαία. Μια από εκείνες τις σπάνιες φορές
που επιστρέφω …. Μπήκα στο αυτοκίνητο και πήγαμε στο ποτάμι.
 
Είπαμε πραγματικά πολλά.. σχεδόν το αγγίξαμε το θέμα.
Δεν τόλμησα να στο πω. Φύγαμε σε χαιρέτησα με μια
αγκαλιά σαν να ήταν η τελευταία φορά.
 
Παντρεύτηκες έκανες παιδιά χώρισες. Δεν σε βλέπω πια..
παρά μόνο όταν θέλω να φέρω κάτι αγνό στο νου μου και σε θυμάμαι
κάθε φορά που διαβάζω τα κεριά του Καβάφη.
 
 
 
artworks : Young June Lew
 
 
 
 
 
 
artwork_images_173508_399764_-youngjunelew
 
 
 

Γιώργος Τσιτιρίδης

Ο Γιώργος ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που τα συναισθήματα που σου προκαλεί είναι έντονα,με διάρκεια και θές και άλλο κι άλλο.(όχι μην πάει ο νούς σου αμέσως στο πονήρο)
Η που θα τον αγαπήσεις πολύ ή που θα σε μισήσεις που δεν είσαι δίπλα του, δεν υπάρχει άλλη κατηγορία.
Πάντα ετοιμόλογος σε όποιες συνθήκες και ανθρωπος που δεν ησυχάζει και θέλει πάντα να κάνει κάτι. Απο τους βασικούς οραματιστές του Thessaloniki Pride και πολλών άλλων events και φεστιβάλ μας μιλάει στο GR BoyZ


 
◆ “Γιώργος Τσιτιρίδης” Περιεγραψε μου τον σε 5 λέξεις 
Απόλυτος , ευαίσθητος , οργανωτικός , αγχώδης και πολύ καλό παιδί (είμαι αλήθεια λέω)
◆ Ο πολύς κόσμος έμαθε τον Γιώργο απο την ενασχόληση του με το Screw και κατόπιν ως εκδότη του FAGAZINE. Τι σε οδήγησε να μπείς στη διαδικασία να ασχολήθεις με ένα γκέι έντυπο?
Ο πολύς κόσμος έμαθε τον Τσιτιρίδη μέσα από τα περιοδικά και όχι τον Γιώργο και αυτό με στεναχωρεί πολλές φορές γιατί για τον Τσιτιρίδη έχουν βγάλει πολλά πολλές φορές βιαστικά και ψευδή συμπεράσματα. Στην ζωή μου έχω κάνει πολλά πριν και κατά την διάρκεια των εντύπων πάντα γιατί κάτι μαγικό μέσα μου μες το μυαλό και στο στομάχι έλεγε ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα να το κάνεις. Συνάντησα μετά από χρόνια μαζί με τον Νίκο Θεοδώρου τον Αρη Μπατσιούλα ( τον πολυαγαπημένο μου γιό ) και κουβεντιάζοντας για τις ζωές και τις πορείες μας ο Άρης ήξερε ότι το Πανόραμα ταινιών μου το είχαν πάρει μέσα από τα χέρια για να το κάνουν κάτι άλλο ότι ο ίδιος είχε τελειώσει με μερικά πράγματα που έκανε και ήταν αυτός που το πρότεινε. Ήξερα λοιπόν πολύ καλά ότι μ αυτήν την ομάδα ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα γκέι έντυπο ένα πραγματικό περιοδικό γιατί εκείνη την περίοδο ότι κυκλοφορούσε δεν ήταν περιοδικό. Πιστεύω ότι σ αυτό που συνέβαλα τα μέγιστα ήταν να δώσω στα γκέι έντυπα την μορφή του περιοδικού Ξανά κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή του Κράξιμου που ήταν και το αγαπημένο μου. Θέλαμε μέσα από αυτό λοιπόν να πούμε την δική μας αλήθεια να περάσουμε τους προβληματισμούς μας να ασχοληθούμε με αγαπημένα μας θέματα. Στην συνέχεια το fuck aids και το homotopia ήταν η δική μας πρόταση για την 1 Δεκέμβρη και το πώς πρέπει να είναι ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ. Πολύς κόσμος πάντως μου λέει ότι με ξέρει από τα μπλόγκ και από το Φεστιβάλ ταινιών ( το πρώτο στην Ελλάδα το 1996) και όχι από τα περιοδικά.

Αχιλλέας Ψαλτόπουλος: «Το αληθινό θέατρο δεν είναι μόνο στείρα διασκέδαση, αλλά και αφορμή για προβληματισμό»

Γνωστός μέσα από την πολύχρονη πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος φέτος το χειμώνα τολμά ένα διπλό θεατρικό χτύπημα με δύο έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη και όπως όλα δείχνουν βγαίνει νικητής και ανακηρυσσεται το πρόσωπο του χειμώνα. Μετά την επιτυχία της «Απλής ερωτικής ιστορίας» έρχεται το σαρωτικό «Κλουβί με τις τρελές» στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον,να κερδίσει την αγάπη του κοινού.
Του Γ. Τσιτιριδη 

Remember Idomeni: Ένα εργαστήριο ρούχων που δεν μοιάζει με κανένα…

Μια καταπληκτική  πρωτότυπη ιδέα και πρωτοβουλία από την ΝΑΟΜΙ που δίνει ένα άλλο νόημα στην έννοια της ανακύκλωσης. Γνωρίστε την στο Χριστουγεννιάτικο περίπτερο στο Άγαλμα του Βενιζέλου.
15741085_1767521120240455_879741429052600019_n
Το Οικουμενικό εργαστήριο προσφύγων ΝΑΟΜΙ είναι μια μη κερδοσκοπική  εταιρία που έχει σαν στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

Ο Φάρος που μένει αναμμένος όλο τον χρόνο!

Εικόνες: Θοδωρής Λουκατάρης, Γιώργος Τσιτιρίδης
Γεύμα αγάπης από το «Φάρο του κόσμου»
Το καθιερωμένο γεύμα αγάπης στην κατακόμβη του αγίου Νεκταρίου στον Δενδροπόταμο την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι το ευχαριστώ του «Φάρου του κόσμου» και του  πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη  προς όλους  εκείνους που τον αγαπάνε και στηρίζουν το έργο του.
IMG_2309
Ο «Φάρος του κόσμου είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μιας και τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός από τα ΜΜΕ και τα social media  για  τα  έργα και τις διακρίσεις του.
Ένας ιερέας πριν 15 χρόνια,  παιδί τότε και ο ίδιος, πήγε στον Δενδροπόταμο με πολύ όρεξη, αποφασισμένος να αλλάξει την εικόνα της περιοχής. Και αν κάποιοι γέλασαν πιστεύοντας πως αυτό είναι ακατόρθωτο ο πατέρας Αθηναγόρας και ο «Φάρος του κόσμου» αποδεικνύουν κάθε ημέρα  πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και ουτοπικό αν υπάρχει ισχυρή θέληση. Ο πατέρας Αθηναγόρας φτάνοντας σε μια περιοχή γνωστή ως η  πιο κακόφημη  της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα παιδιά διότι, όπως λέει και ο ίδιος, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την ιστορία του τόπου τους.

Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος μπαίνει στο Κλουβί με τις τρελές

Ως δάσκαλος και καθηγητής μέσα από σχολές σεμινάρια και εργαστήρια έμαθε σε μια ολόκληρη γενιά νέων της Θεσσαλονίκης τι είναι θέατρο και κινηματογράφος. Γνωριστήκαμε ως μαθητής και καθηγητής στην σχολή κινηματογράφου της Parallaxi, καταλήξαμε συνεργάτες και συνεχίζουμε πάνω από όλα να είμαστε καλοί φίλοι. Φέτος με το θέατρο Αναζήτηση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη το «Κλουβί με τις τρελές». Διαβάζοντας τις πρώτες κριτικές και τα σχόλια του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι φέτος το χειμώνα είναι η χρονιά του.
Ποια ήταν η αφορμή για να κάνεις το Θέατρο Αναζήτηση μιας και είχες κάνει ήδη πράγματα και ήσουν γνωστός στη πόλη;
Αισθάνθηκα την πιεστική ανάγκη να προχωρήσω θεατρικά προς μια πιο μοντέρνα και κατά την γνώμη μου πιο ενδιαφέρουσα και καινοτόμα κατεύθυνση από το τότε θεατρικό γίγνεσθαι της Πόλης μας.
Θα είναι απορία πολλών το γιατί έμεινες στην πόλη εσύ που είχες τα φόντα για καριέρα στην Αθήνα;
Αγαπώ την Θεσσαλονίκη, τους φίλους μου, την μακαρίτισσα την μητέρα μου. Έβλεπα πολλούς αγαπημένους φίλους συναδέλφους να κατηφορίζουν. Οι περισσότεροι έγιναν φίρμες. Εγώ πείσμωσα. Ε, όχι, λοιπόν, εγώ θα αγωνιστώ στην πόλη μου. Έκλεισα, λοιπόν τ’ αυτιά μου στις Σειρήνες Αθηνών κι Εξωτερικού.
Photo 1 - To klouvi me tis treles 

Οι ζωές των άλλων: Ο κύριος Λευτέρης και η «Σχεδία»

Ο κύριος Λευτέρης είναι ένας από τους ανθρώπους του περιοδικού «Σχεδία» που συναντώ συχνά στο δρόμο. Θα μιλήσουμε, θα πούμε τα νέα μας και φυσικά θα μου χαρίσει μερικά από τα ποιήματα που γράφει. Κάθε μήνα γράφει ένα ποίημα για το εξώφυλλο του περιοδικού αλλά και για ό,τι τον εμπνέει γύρω του. Έχει θαυμαστές και αγαπημένους φίλους που τον ακολουθούν στο facebook και τον χαιρετάνε στο δρόμο. Η καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο τον κάνει να ξεχνιέται και να είναι αισιόδοξος. Αυτή είναι η ιστορία του.
σχεδία (8)

Ξαναπές το με κόμιξ!

Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πες το με κόμιξ” που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ(*) και την ADDART(*) μεγάλωσε, ωρίμασε και ταξιδεύει σε νέους προορισμούς, με οδηγούς αυτή τη φορά, εφήβους και έφηβες που τους τελευταίους μήνες ζουν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης και στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Του Γ.Τσιτιριδη 
πες το με κόμιξ (3)

Δωρεάν εξετάσεις από την PRAKSIS για μια εβδομάδα!

IMG_1664 (Επεξεργασμένο)
Στο πλαίσιο της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για τον HIV και τις Ηπατίτιδες με κεντρικό μήνυμα: Εξέταση – Θεραπεία – Πρόληψη, η PRAKSIS(*) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει ενεργά με στόχο να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους πρόληψης, θεραπείας αλλά και την προτροπή για εξέταση. Στην Κινητή Μονάδα Εξέτασης, προσφέρεται η δυνατότητα σε όλους να εξεταστούν, γρήγορα – δωρεάν – ανώνυμα. Η κινητή μονάδα είναι ένα βαν με διαμορφωμένο χώρο που δίνει τη δυνατότητα άμμεσης πραγματοποίησης του τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων σε όποιον ενδιαφέρεται. Το τεστ πραγματοποιείται από ιατρικό προσωπικό και παρουσία συμβούλου (κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο). Αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να εξεταστεί και στο πολυιατρείο της Praksis κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας του κλείνοντας ενα ραντεβού στο τηλέφωνο 2310556145.

Θεραπευτική ιππασία: Χορεύοντας με τα άλογα

Το ραντεβού  κλείστηκε μετά από επιθυμία της ομάδας Ρομποτικής “Connect” του «Φάρου του κόσμου». Παρέα με τον πατέρα Αθηναγόρα και τα παιδιά γεμίσαμε τον χώρο της Ιππο-στήριξης και απολαύσαμε την φιλοξενία της Κατερίνας αλλά και του Ζαχαρία και της Κωνσταντίνας που  δέχτηκαν να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία της θεραπευτικής ιππασίας. Η Κατερίνα Ρόκου μας έλυσε όλες τις απορίες.

IMG_9416